Sık Sorulan Sorular
Yerleşik olmayan yabancılar ifadesini, çeşitli belgelerde NRA (Nonresident Alien) kısaltması olarak görebilirsiniz. Amerikan vatandaşı olmayan / yeşil kartı bulunmayan ve “substantial presence” testini sağlamayan kişiler, “yerleşik olmayan yabancı” olarak tanımlanabilir. Bir diğer ifadeyle, Amerika’da yasal olarak kısa süreliğine bulunan kişilerdir.
Örneğin, J veya F vizesiyle Amerika’ya ilk defa gelen öğrenciler, Amerika’daki ilk 5 takvim yılı boyunca; J vizesiyle gelen akademisyenler ve araştırmacılar ise Amerika’daki ilk 2 takvim yılı boyunca genellikle yerleşik olmayan yabancı statüde sayılır. H-1, TN ve O-1 vizesi taşıyanlar ise “substantial presence” testini sağlayasaya kadar bu statüde değerlendirilir.
Amerika’da katma değer vergisi uygulaması yoktur. Bu, daha çok kıta Avrupa’sına ve Türkiye’ye özgü bir uygulamadır.
ABD’de eyaletler, mal ve hizmetlerin üzerine değişik oranlarda satış vergisi ilave eder. Perakende ürünlerin veya hizmetlerin fiyatı, genellikle satış vergisi hariç olarak belirtilir. Ancak bu vergi, sonuçta tüketiciler veya son kullanıcılar tarafından ödenir.
Amerika’daki girişimciler, perakende satışları kapsamında topladığı satış vergisi tutarını faaliyette bulunduğu eyalete bildirmekle yükümlüdür.
Toptan satış lisansı, B2B satışlarda satış vergisi muafiyeti elde edilmesi için kullanılır. Bu sayede, toptancı firmalar, son kullanıcıya satış yapan işletmelere ürün satarken satış vergi ödemez.
Şirketler, toptan satış lisansını “yeniden satış izni” başvurusu yaparak elde edebilirler. Toptan satış lisansı için eyaletlerin farklı prosedürleri bulunmakla beraber firmaların genel olarak satış vergisi izin belgesi ve federal vergi numarasına sahip olması gerekir.
Amerikan Gelir İdaresi (ve Sosyal Güvenlik İdaresi) tarafından şirketlerin veya bireylerin tanımlanması, vergi ve kredi bilgilerinin takibi ile vergi mevzuatının uygulanması amacıyla kullanılan bir numaradır. 9 rakamlı bir numaradır.
5 tip vergi kimlik numarası bulunur: Sosyal Güvenlik Numarası (SSN); İşveren Kimlik Numarası (EIN); Bireysel Vergi Mükellefi Kimlik Numarası (ITIN); Süreci Devam Eden Yasal Evlat Edinmelere Yönelik Vergi Mükellefi Kimlik Numarası (ATIN) ve Hazırlayıcı Vergi Mükellefi Kimlik Numarası (PTIN)
Sosyal Güvenlik Numarası (SSN), Sosyal Güvenlik İdaresi tarafından verilirken diğer tüm vergi kimlik numaralarını Amerikan Gelir İdaresi tahsis eder.
Bkz. EIN numarası nedir?
Yerleşik olmayan yabancıların, vergi beyanı yaparken doldurması gereken formdur. Yerleşik olmayan yabancıların Amerika kaynaklı herhangi bir geliri olmasa dahi Form 1040-NR’yi (Schedule OI ile beraber) doldurması gerekmektedir.
Amerika’da herhangi bir ticari veya yatırım faaliyetiniz bulunuyorsa, veya Amerika’da çalışarak elde ettiğiniz bir gelir varsa bu gelir kalemlerinizi Form 1040-NR kapsamında belirtmeniz gerekmektedir.
Vize şartları nedeniyle Amerikan vergi yasalarına uygun hareket etmek çok önemlidir. Ayrıca yıllık vergi beyanı yapmak, fazla vergi ödemesi yaptıysanız, vergi iadesi almanın tek yöntemidir.
Form 1040NR’nin doldurulmaması, vergi iadesi hakkınızın kaybedilmesine yol açabilecek olup, vize statünüzü, mevcut veya muhtemel ticari faaliyetlerinizi olumsuz etkileyecektir.
Form 1040-NR indirmek için tıklayınız.
Amerika’da bulunduğunuz toplam süreye bağlı olarak vergilendirme mevzuatı kapsamında “Amerika’da yerleşik kişi” statüsü kazanabilirsiniz. Örneğin, “substantial presence” testini sağlayan öğrenciler veya girişimciler, Form 1040 üzerinden vergi beyannamesini hazırlar. Böylece kişilerin vergilendirilebilir gelirleri ve varsa vergi iadeleri hesaplanır.
Form 1040 indirmek için tıklayınız.
Form 1120 (US Corporation Income Tax Return), Form 1040’ın C-Corp (anonim) şirketler tarafından doldurulması gerekli versiyonudur. Şirket tipi, ortaklık (partnership) olduğunda Form 1065; S-Corp (bir diğer anonim şirket tipi) olduğunda ise Form 1120S kullanılır.
Form 1120 indirmek için tıklayınız.
Vergi yılı döneminde herhangi bir zamanda Amerika’daki bir şirketin (anonim veya limited), doğrudan veya dolaylı olarak en az %25’ine ABD dışında yerleşik kişiler tarafından sahip olunması halinde Form 5472’nin (Form 1120 ile beraber) doldurulması gerekir. Bu form, özetle yabancıların sahibi veya ortağı olduğu Amerikan şirketlerinin gelirlerinin miktarını ve adresini öğrenebilmek için beklenen bir bildirim niteliğindedir.
Form 5472, şirketin kurulduğu yıldan sonraki yıl ve devamında her yıl düzenli olarak doldurulmalıdır. Örneğin, şirketinizi Mayıs 2022 tarihinde kurduysanız, Nisan 2023’e kadar veya uzatma talep etmeniz halinde Ekim 2023’e kadar doldurulması gerekmektedir. Formun zamanında doldurulmaması halinde 25 bin ABD Dolarına kadar ceza sözkonusu olabilir.
Form 5472 indirmek için tıklayınız.