Amerika pazarına girmeye yüksek ihtimalle karar vermiş olduğunuzu varsayalım…
Bu durumda, Amerika pazarındaki ihtiyaçlarınıza göre ayrıca bir yönetim ekibi planlamanız gerekecektir. Bu yönetim ve operasyon ekibinin bir kısmının, tercihen Amerika’da yerleşik olması faydalı olacaktır. Bu ekibin dikkatli ve olabildiğince profesyonel bir şekilde oluşturulması, şirketinizin başarısını doğrudan etkileyecektir.
Amerika’da şirket yönetimi, en az şirket kurmak kadar profesyonellik ve özen gerektirir.
İş fikriniz, satmayı düşündüğünüz ürün veya hizmet ne kadar yenilikçi olursa olsun, Amerika’da genellikle şirket yönetiminizin hepsinden daha önemli olduğu düşünülür. Yönetim ekibinizin, Amerika pazarına ilişkin tecrübesinin, mesleki niteliklerinin, çalışma iştahının, vizyonunun, takım olarak çalışma kabiliyetinin ve iletişim gücünün yeterli düzeyde olup olmadığına bakılır. Yönetim ekibinizin gerek B2C gerek B2B ilişkilerinde yaratması gereken işbirlikçi yaklaşım ile güven ve itibar ortamı çok önemlidir.
Amerikan şirketlerinde görevli yöneticilerin ve çalışanların, Amerikan çalışma kültürüne göre hizmet vermesi beklenir. Bu noktada, şirket yönetimindeki en önemli unsur; müşterilerinize, toptancılarınıza veya iş ortaklarınıza karşı olabildiğince duyarlı olmanız gerektiğidir. Bu kişilerin sorularına ilk fırsatta ve hızlıca geri dönüş yapmalısınız. Örneğin, tatilde veya seyahatte olmak, epostalara geç cevap vermek için genellikle iyi bir mazeret olarak kabul edilmez.
Müşterinizden veya iş ortağınızdan bir eposta veya mesaj aldığınızda bir cümleyle veya birkaç kelimeyle dahi olsa, en azından “tamam, ilgileniyorum”, “ilgili birime ilettim” vb. şekilde derhal cevap vermelisiniz.
İşleriniz büyüdükçe kaliteli bir satış ve pazarlama ekibi kurarak benzer hızlı çalışma kültürünü çalışanlarınıza da yansıtmalısınız.
Yeni kurulan bir şirket veya startup bünyesinde ise müşterilerinizin taleplerine ve beklentilerine yönelik ekstra duyarlı davranmalısınız, gerekirse çalışma saatlerinizi geç vakitlere kadar uzatmayı göze almalısınız. Özellikle startup bünyesinde müşterilerinizden gelebilecek her soruya, ürününüzü veya hizmetinizi daha ileri bir noktaya taşımak için bir fırsat olarak yaklaşmalısınız.
Türk şirketleri, genellikle maliyetleri kısmak amacıyla tanıdık veya aile dostu kişileri, yönetici, çalışan veya yerel danışman olarak tercih edebilmektedir. Tercihiniz kim olursa olsun, bu kişilerden alacağınız hizmetleri önceden yazılı olarak belirlemeniz ve bir sözleşme çerçevesinde netleştirmeniz tavsiye edilir. Bu sözleşmeler, bu kişilerin şirketinizdeki profesyonel geleceğini ve Amerika’daki göçmenlik statülerini hesap ederek hazırlanmış olursa daha faydalı olacaktır.
Amerika’da pek çok sektör, gerek federal gerek Eyalet (hatta bazen “county” veya şehir) düzeyinde uygulanan yasalarla veya kurallarla düzenlenmiştir.
İş kurmadan önce, iş planı hazırlama aşamasında ilgili olabilecek tüm yasaların ve kuralların listelenmesi, gözden geçirilmesi, bunlara uygunluk sağlamanın maliyetinin önceden tahmin edilmesi önemlidir. İş yönetirken ise mevcut kurallara (özellikle sektörünüze dair ticaret ve vergi düzenlemeleri) ilişkin güncellemelerin takibi de önemlidir. Şirket yönetiminizin, yürürlükteki yasaların ve kuralların farkında olması, bunlara göre hareket etmesi, ilgili idari prosedürleri zamanında tamamlanması, şirketin kısa, orta veya uzun vadedeki büyüme oranlarını ve karlılığını yakından ilgilendirir.
Şirket yönetiminizin, hedef Eyaletlerdeki tüketici profilindeki değişiklikleri, tüketicilerden gelen iadeleri, şikayetleri veya olumlu geri bildirimleri, lojistik ve satış kanallarının etkinliğini düzenli olarak takip edebiliyor olması, süreçlerde oluşabilecek sorunların kısa sürede tespit edilip iyileştirilebilmesi, şirketinizin orta ve uzun vadede sağlıklı bir trend çerçevesinde büyüyebilmesi ve markanızın itibarının emin ve güçlü adımlarla gelişmesi anlamına gelecektir.
Yukarıda bahsedilen tüm yasal ve operasyonel takibin başarıyla gerçekleştirilebilmesi, ancak profesyonel bir yönetim ve tam bir ekip çalışması sayesinde mümkün olabilir.
Yasal Uyarı: İnternet sitemizde yer alan blog yazıları, hukuki mütalaa niteliğinde değildir. Bu sitede sunulan içeriğin kullanılmasından dolayı zarara uğranılması halinde şirketimiz sorumluluk kabul etmez.
İnternet sitemizdeki blog yazıları ve benzeri içeriklere ilişkin soru, görüş ve önerilerinizi almaktan memnuniyet duyarız.
Fotoğraflar 📸 Mikael Blomkvist @pexels; Ruthson Zimmerman @unsplash