amerika şirketleri new york iş dünyası

Amerika’da iş kurmanın kendisi ciddi bir iştir …

Amerika, geniş coğrafyası ile yeni ürün ve hizmetlere açık tüketici kitlesiyle dünyadaki en büyük ve homojen pazarlardan biridir. Tüketim kültürünün son derece etkili olduğu, çok kültürlü yapısına ve etnik çeşitliliğine rağmen tek bir dille ulaşılabilen geniş bir tüketici kitlesine sahip olan ve yatırımcı dostu kurallarla düzenlenen Amerika pazarı, girişimcilere her dönem cazip gelmektedir.


Ancak her yatırımda olduğu gibi, Amerika’da da iş kurmak beraberinde bazı riskleri getirmektedir.

Olası tüm risklerin zamanında değerlendirilmemesi halinde, harika olduğu düşünülen bir iş fırsatı, ciddi maddi kayıplarla ve hayalkırıklıklarıyla sonuçlanabilir.

Örneğin, Türkiye’de yüksek düzeyde talep gören bir ürününün veya hizmetin aynısının, Amerika’da da hemen ve çok sayıda satılabileceğini düşünerek hızlı hareket etmek ve yatırımlara başlamak, iş fikrinizin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir.

Amerika pazarında hızlı hareket etmek veya yüksek yatırımlar yapmak, ticari başarının veya karlılığın garantisi değildir. Yüksek yatırım düzeyinden ziyade kaliteli pazar araştırması ve iş planı, Amerika’daki yatırımınızın öncelikli güvencesidir.

Kaliteli bir pazar araştırması ve iş planı sayesinde, mevcut ürününüzü veya hizmetinizi Amerika’daki hedef tüketici kitlesine göre (bazen ciddi düzeylerde) değiştirmeniz gerektiğini tespit edebilirsiniz. Bazı durumlarda, Amerika’daki hedef tüketici kitlesinizin bazı Eyaletlerle sınırlı kaldığını görebilir; örneğin, acentelik anlaşmalarınızı, ofis veya depo yatırımlarınızı, sözkonusu Eyaletlerle sınırlı kalmak üzere başlatabilirsiniz.

  • Amerika pazarına bir şirket kurarak mı yoksa halihazırda yerleşik bir Amerikan şirketini satın alarak veya böyle bir şirkete ortak olarak mı giriş yapacağınız,

  • ABD’nin hangi eyaletinde, yılın hangi döneminde ne tip bir şirket kuracağınız,

  • Ticari markanızı hangi aşamada kayıt altına alacağınız,

  • Satışlarınız için hangi izinleri veya lisansları nereden, ne zaman alabileceğiniz,

  • Satışlara ve pazarlamaya ne zaman, hangi kanallar üzerinden başlayacağınız,

  • İşinizi nereden (hangi ülkeden / şehirden), hangi ekiple (Türk ve/veya Amerikalı) ve stratejiyle yönetip büyütebileceğiniz

önceden düşünülmesi, planlanması ve yönetilmesi gereken süreçlerden bazılarıdır.

Amacınız nedir? Amerika’da size en uygun iş, ticari hedefleriniz ile göçmenlik amaçlarınız beraber dikkate alınarak belirlenebilir.

Ayrıca, şirketiniz üzerinden kendinize ve/veya yakınlarınıza göçmen statüsü kazandırmak gibi bir düşünceniz varsa, bu hedefinize ilişkin yol haritasını, şirketin henüz kuruluşuna ilişkin erken aşamalarda belirlemeniz, firmanıza sonradan çok değerli zaman ve maliyet tasarrufu kazandıracaktır.

Özellikle “vergi”, Amerika’da iş kurmadan önce planlanması gereken en önemli unsurdur.

Ancak buna rağmen, yatırımcıların, gerek Amerika’daki gerek Türkiye’deki ana şirketin vergilendirilmesi konularını, genellikle daha sonraki aşamalarda düşündüğü görülmektedir. Örneğin, Türkiye ve Amerika arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına istinaden bireyler veya şirketler bazı indirim veya muafiyetlerden faydalanabilir.

  • Türk vatandaşı bir kişi, veya merkezi Türkiye’de bulunan bir işletme, Amerika’da nasıl vergiye tabi tutulur?

  • Bu vergilendirmeden yasal bir şekilde nasıl kaçınabilirsiniz?

Farklı şirket tiplerine veya ortaklık yapılarına göre doğabilecek vergilendirme seçeneklerinin önceden öğrenilmesi ve arzu ettiğiniz kurumsal yapıya, bu seçeneklere göre karar vermeniz mümkün olabilir. Tüm bu hususlarda Amerikan vergisi konusunda uzmanlaşmış ekibimize her aşamada danışabilirsiniz.

Yasal Uyarı: İnternet sitemizde yer alan blog yazıları, hukuki mütalaa niteliğinde değildir. Bu sitede sunulan içeriğin kullanılmasından dolayı zarara uğranılması halinde şirketimiz sorumluluk kabul etmez.

İnternet sitemizdeki blog yazıları ve benzeri içeriklere ilişkin soru, görüş ve önerilerinizi almaktan memnuniyet duyarız.

Fotoğraflar 📸 Andrea Piacquadio, Anna Shvets @pexels

error: Content is protected !!