Sık Sorulan Sorular

S
Hangi vizeler için iş planı gerekiyor?
CE-1, E-2 ve L-1A vizeleri için iş planı hazırlanması gerekmektedir.
S
İş Planı hazırlama süreci nasıl işliyor?
Cİlk etapta detaylı bir görüşme ve anket çalışması yapıyoruz. Devamında iş planını hazırlamaya başlıyoruz. İlk taslağın sunumu yapıyoruz. Sunumdan sonra ihtiyaç görülen düzeltmeler ve ilaveler yapılarak iş planı hazırlama süreci tamamlanmış oluyor.
S
Standard bir iş planı içeriğinde neler var?
Cİş planları, işin niteliğine göre her firmaya özgü olarak ve gelecek 5 yıllık süre için hazırlanmalıdır. Standard bir iş planında Konsolosluklarca aranan önemli başlıklar aşağıda sıralanmıştır:

        • Yönetici özeti,
        • Şirket ve iş tanıtımı,
        • Organizasyonel tablo (Ortakların, yöneticilerin ve çalışanların listeleri; pozisyonlara ve maaşlara ilişkin detaylar)
        • Firmanın ürünlerine / hizmetlerine ilişkin tanıtım, fiyatlar,
        • Pazar ve sektör analizi (SWOT analizi)
        • Rekabet ve satış trendleri
        • Pazarlama stratejileri
        • Türkiye ve Amerika’daki firmanın bilançosu ve vergi beyanları,
        • 5 yıllık satış, kar ve zarar beklentileri, istihdam ve büyüme hedefleri.
S
E-1 vizesi nedir?
CE-1 vizesi, “tüccar” veya “ticaret vizesi” olarak tanımlanabilir. (İng. Treaty Trader)
 

S
E-1 vizesinin amacı nedir?
CTürkiye ve ABD arasındaki uluslararası ticaret hacminin arttırılmasıdır. Türkiye’den satın alınan ürünlerin ABD’ye ihracatının veya ABD’den alınan ürünlerin, Türkiye’ye ithal edilerek satılması sözkonusu olmalıdır. Özetle Amerika’da yaşarken uluslararası ticaretle uğraşmak istiyorsanız, E-1 vizesine ihtiyaç duyacaksınız.
 

S
E-1 vizesinin avantajları nelerdir?
CE vizesi girişimcilikle yakından ilgilidir. E vizesi, ticaretinin en az yarısını Amerika’yla yapan girişimcilere hitap etmektedir. E-1 vizesi, girişimci veya serbest çalışan başarılı kişilerin Amerika’yla ilgili ticari faaliyetlerini büyümesi için faydalı bir araçtır. Genç girişimciler, start-up’lar veya global şirketlerin yanısıra Amazon, Walmart, vb. online platformlarda e-ticaret tecrübesi bulunan kişiler tarafından da değerlendirilebilir. Ayrıca L vizesindeki gibi ilgili şirkette önceden istihdam edilmiş olma şartı aranmaz.
 

S
E-1 vizesine kimler başvurabilir?
CŞirketin sahibi, ortakları, müdürleri, yetkin yöneticileri veya anahtar derecede önemli yetenekleri bulunan çalışanları başvurabilir. Vasıfsız çalışanlar bu vizeye başvuru yapamaz. Başvuru sahibine ilave olarak başvuran kişinin yakın ailesi (eş ve 21 yaş altındaki evlenmemiş çocuklar) kapsama girmektedir.
 

S
Amerika’da turist olarak bulunuyorum. E-1 vizesine başvurabilir miyim?
CEvet. Amerika’dayken statü değişikliği başvurusu yapabilirsiniz. Amerika’daki ticari faaliyetleriniz devam ettiği sürece, Türkiye’ye seyahat durumunuzun olmaması durumunda E-1 vizenizi zamanı geldikçe uzatarak Amerika’da yasal olarak kalabilirsiniz. Ancak Türkiye’ye seyahat ettikten sonra Amerika’ya dönmek isterseniz, Türkiye’deki Amerikan Konsoloslukları üzerinden E-1 vizesi başvurusu yapmalısınız.
 

S
E-1 vizesinin süresi nedir?
CTürkiye’den yapılan başvuru sonucu alınan E-1 vizesinin süresi 5 yıllıktır. Süre uzatımı için gerekli başvuru sayısında üst bir sınır bulunmamaktadır. Süre uzatımı için, Form I-129 ile Form I-539 formlarının başvuru gerekçelerinizi ıspatlayan belgelerle beraber zamanında sunulması gerekmektedir.
 

S
E-1 vizesi, Amerika’da sınırsız oturum hakkı sağlar mı?
CHayır. Ancak ABD ve Türkiye arasındaki ticaretinizin devam etmesi ve diğer ilgili şartların sağlanması halinde sınırsız defa yenilenebilir.
 

S
E-1 vizesi için iki ülke arasındaki ticaret hacmi ne olmalıdır?
CAsgari ticaret hacmi, iş hayatına ilişkin pratik nedenlerden ötürü ilgili mevzuatta kesin olarak belirtilmemektedir. Ticaret hacminin, önemli veya kayda değer (“substantial”) bir düzeyde olması gerekir. İkili ticaretin düzenli sıklıkta olması beklenmektedir. Ticarete konu ürüne veya hizmete göre, planlanan ve gerçekleşen ticaretin toplam ABD Doları değeri ile gerçekleşen ticari işlemlerin sayısı ve sıklığı dikkate alınmaktadır. Amerika tarafında ticaret yaptığınız alıcı firmaların, Türkiye’deki şirketten bağımsız ve makul sayıda olması önemlidir.
 

S
E1 vizesi başvurusu yaparken genel olarak hangi formlar ve belgeler gereklidir?
CHer başvuru için gerekli belgeler, kişilerin özel durumuna göre özenle hazırlanmalıdır. Standart bir başvuruda gerekli belgeler aşağıda sıralanmaktadır:
 

      • Form DS-160
      • Form DS-156E
      • G-28 (varsa)
      • İş Planı (5 yıllık)
      • Pasaport (En az 6 ay geçerli)
      • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
      • Sabıka kaydı
      • Evlilik cüzdanı, varsa boşanma belgeleri
      • Vize süresi sona erdiğinde geri dönüleceğine dair taahhüt mektubu,
      • W-2 ve W-4 vergi formları,
      • Detaylı özgeçmiş,
      • Maaş bordroları,
      • Şirketin ortaklık ve mülkiyet belgeleri,
      • Ticaretin aktif olduğunu gösteren sözleşmeler, faturalar, vb.
         
S
E-1 için gereken belgelerimin bir kısmını Türkçe olarak bildirdim. Başvurum kabul edilir mi?
CBaşvuru evraklarının, yeminli bir tercüman tarafından İngilizce’ye tercüme edilmesi şart olmamakla beraber faydalı olabilir.
 

S
E-1 vize başvuru değerlendirme sürecini hızlandırmak için ne yapabilirim?
CForm I-907 (Request for Premium Processing Service) kullanarak ek bir ücret karşılığında başvuru değerlendirme sürenizi kısaltabilirsiniz. Form I-907 indirmek için tıklayınız.
 

S
E-1 vizesinde herhangi bir seyahat sınırlaması var mı?
CHayır. E-1 vizenizin geçerli olduğu süre boyunca Amerika’ya dilediğinizce giriş çıkış yapabilirsiniz. Amerika dışında (Türkiye veya diğer ülkelerde) ne kadar kalabileceğinize ilişkin olarak bir süre sınırlaması konulmamıştır. Ancak vize süreniz boyunca Amerika’yla ticari faaliyetlerinizin kabul edilebilir nitelikte devam ediyor olması beklenmektedir.
 

S
E-1 vizem var. Amerika’da akademik eğitime başlayabilir miyim?
CUluslararası ticaretinizi yönetmek için gerekli çalışmalarınızı engelleyebilecek düzeydeki tam zamanlı akademik programlar, E-1 vizenizi korumanız veya uzatmanız açısından ileride risk yaratabilecektir. Ancak, kısmi zamanlı akademik veya profesyonel eğitimler alabilirsiniz.
 

S
Amerika’daki şirketime istinaden E-1 vizesi aldım. Amerika’da başka bir şirkette çalışabilir miyim?
CE-1 vizesi sahipleri, kural olarak, ilk başvuru yaptığı şirketten başka bir şirkette / pozisyonda çalışamazlar. Ancak mevcut E-1 vizenize ilişkin başvuru gerekçelerinin ve ticari ihtiyaçlarınızın, yeni diğer şirkette devamı halinde benzer bir işte veya pozisyonda çalışmak mümkün olabilir.
 

S
E-1 vizeme istinaden eşimi ve çocuklarımı Amerika’ya getirebilir miyim?
CEvet. Eşinizi ve 21 yaş altındaki, evlenmemiş çocuklarınızı Amerika’ya getirebilirsiniz. Vize süreniz boyunca Amerika’da sizinle beraber bulunabilirler.
 

S
E-1 vizem var. Eşim Amerika’da çalışabilir mi?
CEvet. 2021 yılında kaydedilen bir mahkeme kararına istinaden, eşlerin Amerika’ya gittiğinde ayrıca bir çalışma izni başvurusu yapmadan otomatik olarak çalışma iznine sahip olduğu kararlaştırılmıştır.
 

S
E-1 vizeme istinaden çocuklarım Amerika’da çalışabilir mi? Veya akademik eğitim alabilir mi?
CÇocuklarınız E-1 vizenize istinaden Amerika’da çalışamaz. Ancak herhangi bir okulda, kolejde veya üniversitede eğitim alabilir. Akademik eğitim için ayrıca F-1 vizesine başvurması gerekmez.
 
S
E-2 vizesi nedir?
CE-2 vizesi, “yatırımcı vizesi”dir. (İng. Treaty Investor)
S
E-2 vizesinin amacı nedir?
CKüçük start-up’lardan büyük çok uluslu şirketlere kadar geniş bir kullanım alanı bulunur. Bu vizedeki temel amaç, istihdam yaratabilecek kadar önemli düzeydeki ve aktif uluslararası yatırımların önünü açmaktır.
S
E-2 vizesi için Amerika’ya nasıl yatırım yapabilirim?
CAmerika’da yeni bir şirket / işletme açabilirsiniz veya Amerika’da halihazırda bulunan bir şirketin / işletmenin tamamını veya en az %50’sini satın alabilirsiniz.
S
E-2 vizesi için Amerika’da franchise yatırımı yapabilir miyim?
CEvet. Franchise yatırımı özellikle tavsiye edilen bir yöntemdir.
S
Amerika’daki şirket banka hesabına para yatırdım. E-2 yatırımcı vizesine başvurabilir miyim?
CAmerika’da şirket banka hesabınızın bulunması ve bu hesaba para yatırmış olmanız E-2 vizesi başvurusu için önemlidir; ancak tek başına yeterli değildir. Yatırımcı vizesi için Amerika’ya yapılan yatırımın kesin olarak riske edilmiş olması beklenir. Bankaya yatırılan toplam para tutarının yanısıra bu tutarın aktif bir yatırım için nasıl değerlendirileceğine ilişkin bir harcama planının hazırlanmış olması beklenir.
S
E-2 vizesi için Amerika’daki yatırım tutarı ne olmalıdır?
CAsgari yatırım tutarı, ilgili mevzuatta kesin olarak belirtilmemektedir. Yatırım tutarı, yapılacak işin genel değerine veya maliyetine kıyasla yeterli ve makul düzeyde olmalıdır.
S
E-2 vizesi için Amerika’ya  yapılacak yatırımın kaynakları ne olabilir?
CKişisel tasarruflar, aldığınız borçlar, miras, hediye ve/veya bağışlar olabilir. Tüm kaynakların yasal olması ve uygun şekilde belgelendirilmesi gerekmektedir. 

Ticari borçlar da kullanabilirsiniz. Ancak bu borç paranın, Amerika’daki şirketin varlıkları teminat gösterilerek alınması halinde yatırımcının gerçek anlamda bir risk almadığı değerlendirilebilir.

S
E-2 vizesine kimler başvurabilir?
CŞirketin ortakları, yönetici veya denetçi pozisyonundaki çalışanları veya anahtar derecede önemli yetenekleri bulunan çalışanları başvurabilir.
S
E-2 vizesi süresi nedir?
CBu vize 5 yıl süreli olarak verilmektedir. Yatırımınız aktif olarak devam ettiği sürece, vizeniz her 5 yıl sonunda sınırsız defa yenilenebilir.
S
E-2 vizesinin avantajları nelerdir?
CBu vize girişimcinin kendisi ve ailesi için çeşitli avantajlar sunar. Bu vizeyle, eşiniz ve 21 yaş altındaki evlenmemiş çocuklarınız Amerika’da yanınızda bulunabilir. Eşinize de otomatik çalışma izni sağlanmaktadır. Eşiniz kendi işini kurabilir veya herhangi bir şirkette çalışabilir. 21 yaş altındaki evlenmemiş çocuklarınız, devlet okullarına kayıt yaptırabilir ancak çalışma izni bulunmaz.  

E-2 vizesi, Amerika’da belirli bir süre ikamet etme şartı getirmez. Ancak vizeye konu yatırımın aktif olarak devam etmesi önemlidir.

S
E-2 vizesi başvurusu yaparken genel olarak hangi formlar ve belgeler gereklidir?
CHer başvuru için gerekli belgeler, kişilerin ve ilgili firmanın özel durumuna göre özenle hazırlanmalıdır. Standart bir başvuruda gerekli belgeler aşağıda sıralanmaktadır: 

      • Form DS-160 
      • Form DS-156E
      • G-28 (varsa)
      • İş Planı (5 yıllık) 
      • Pasaport (En az 6 ay geçerli) 
      • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
      • Sabıka kaydı
      • Evlilik cüzdanı, varsa boşanma belgeleri
      • Vize süresi sona erdiğinde geri dönüleceğine dair taahhüt mektubu, 
      • W-2 ve W-4 vergi formları, 
      • Detaylı özgeçmiş, 
      • Maaş bordroları,
      • Şirketin ortaklık ve mülkiyet belgeleri, 
      • Yatırımın aktif olduğunu gösteren sözleşmeler, faturalar, vb.
S
Form DS-156E nedir?
CABD’nin birçok ülkeyle ticari anlaşması bulunmaktadır. Bu anlaşmalar, ABD ve diğer ilgili ülkeler arasındaki ticareti ve nitelikli insan gücünün transferini kolaylaştırmaktadır. 

Türkiye gibi diğer ülkelerdeki şirketler, ticari amaçlarla çalışanlarını ABD’ye göndermek ve orada çalıştırmak isteyebilir. Bu durumda, E1 veya E2 vizelerine başvurulabilir. 

Bu başvurular, DS-160 ve DS-156E formlarıyla yapılır. DS-156E, DS-160 formunun tamamlayıcısı olup, E1 ve E2 vizelerine ilişkin tüm başvurularda zorunludur.

S
E-2 vizesi uzatılabilir mi?
CEvet. Yatırımınız aktif olarak devam ettiği sürece, vizeniz her 5 yıl sonunda sınırsız defa yenilenebilir. Mevcut vize süreniz dolmadan önce, vizenizin süre uzatımı için ilgili Konsolosluğa başvuruda bulunulması gerekmektedir.
S
E-2 vize uzatılmasında yeniden iş planı sunulur mu?
CEvet. Önceki 5 yıl boyunca tamamlanan işlerin ve elde edilen ticari başarıların anlatılması ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Gelecek 5 yıl boyunca tamamlanması veya yapılması planlanan ilave işlerin ise güncel bir iş planı kapsamında sunulması beklenmektedir.
S
E-2 vizesi kapsamında ABD’de bulunmak zorunlu mu?
CE-2 vizesi, Amerika’da belirli bir süre fiziken ikamet etme şartı getirmez. Ancak vizeye konu yatırımın aktif olarak devam etmesi önemlidir. Diğer taraftan, E-2 vize süresi (5 yıl) boyunca ABD’ye hiç gidilmemesi ve buna rağmen, vize süresinin uzatılması başvurusu sözkonusu olduğunda, Konsolosluk yetkilileri bu başvurunun nedenlerini sorabilir.
S
E-2 vizem var. Eşim Amerika’da çalışabilir mi?
CEvet. 2021 yılında kaydedilen bir mahkeme kararına istinaden, eşiniz Amerika’ya gittiğinde ayrıca bir başvuru yapmasına gerek kalmadan otomatik olarak çalışma iznine sahiptir.
S
E-2 vizesi başvuru süreci ne kadar sürmektedir?
CBaşvuru sahibinin gerekli bilgi ve belgeleri sunma zamanlamasına göre değişebilmektedir. Amerika’daki şirket kuruluş işlemleri tamamlandıktan sonra, E-2 vize başvuru dosyasının firmamız tarafından hazırlanması ortalama 8 haftayı bulabilmektedir.
S
L vizesi nedir?
CUlulararası şirketlerde çalışanların şirket içi transferi için kullanılan vizedir. Göçmen olmayan bir vize tipidir.
S
L-1 vizesi başvuru şartları nelerdir?
CBaşvuru sahibi, Türkiye’deki şirkette, son 3 yıl içinde toplam 1 yıl boyunca yönetici, müdür ya da uzman pozisyonunda düzenli olarak çalışmış olmalıdır.  Başvuru sahibi, ABD’de yerleşik şirkete Türkiye’deki şirketteki pozisyonunun bir benzerine transfer edilmelidir.  ABD’deki şirket ile Türkiye’deki şirketin ortakları veya hissedarları arasında organik bir bağ olmalıdır. (“parent”, “branch”, “affiliate” veya “subsidiary”)  Başvuru sahibinin, pozisyonunun gerektirdiği nitelikte eğitim ve deneyime sahip olması gerekir.  L-1 vizesi için bu şartların tümü karşılanmalıdır. 
S
L vizesine başvuracak şirketin genel özellikleri neler olmalıdır?
CŞirketin, Amerika’da ve Türkiye’de tüzel bir varlığı bulunmalıdır. Ayrıca, Amerika’da halihazırda veya yakın gelecekte iş yapıyor olması gerekmektedir. Sadece bir ofis veya temsilcilik bulundurulması yeterli değildir. Aralarında düzenli ve sistematik bir mal ve/veya hizmet akışı olmalıdır.
S
L1 vizesi başvuru sahibi, Amerika’ya göçmenlik niyetini beyan etmesi halinde olumsuz değerlendirilebilir mi?
CL1 vizesi esasen çift niyet veya “dual intent” varsayımlı bir vizedir. L1 başvuru sahiplerinin, iş sözleşmesi veya vize süresi dolunca Türkiye’ye döneceğini ispatlama yükümlülükleri bulunmamaktadır.
S
L-1A vizesi nedir?
CMüdürler ve yöneticiler için geçerli vize tipidir.
S
L-1B vizesi nedir?
CUzmanlık veya şirkete özel teknik bilgisine istinaden çalışanlar başvurabilir.
S
L vizesi süresi ne kadardır?
CL-1A ve L-1B vizeleri için ilk etapta 3 yıla kadar süreli vize verilebilmektedir. Müdür veya yönetici pozisyonunda olanlar için 2 yıllık süreli uzatma için 2 defa başvurabilirler. Böylece toplam 7 yıla kadar L-1A vizesi verilebilmektedir. 

L-1B vizesi için ise 2 yıllık süreli uzatma için yalnız 1 defa başvurulabilir. (Toplam 5 yıl) Çalışanın, bu süre boyunca vize kurallarına ve iş sözleşmesine uygun davranması beklenir.

S
L-1 tipi vizenin yaklaşık işlem süresi nedir?
CL1 vizesinde bireysel dilekçeler, blanket dilekçelere kıyasla daha uzun sürer. L1 vizesi, Konsolosluğa başvuru tarihinden itibaren genellikle 3-4 ay kadar zaman alabilir.

Premium (hızlandırılmış) işlem seçeneği ilave ücrete tabi olup, bu durumda başvuru daha hızlı sonuçlanabilir. Bu sayede, vize başvurusunun 15 takvim gününde işleme konulması garanti edilmektedir.

S
L-1A vizesine ilişkin müdürlük veya yöneticilik pozisyonun niteliği nasıl değerlendirilir?
CL-1A vizesi adayı kişinin “yönetici” olarak değerlendirilebilmesi için, örneğin, şirketi veya şirketin bir alt bölümünü veya operasyonunu yönetmesi beklenir.  Aday kişinin çalıştığı pozisyon isminin ötesi sorgulanmaktadır. Mutlaka kişileri yönetmek şart değildir. Şirketin belirli bir işlevinin de yönetilmesi sözkonusu olabilir. 

L-1A vizesi adayı kişinin “müdür” olarak değerlendirilebilmesi için, örneğin, yöneticileri ve şirketteki politika belirleyici kişileri yönetmesi, şirketin ve alt birimlerinin politikalarını ve amaçlarını belirlemesi, geniş bir inisiyatif alanının bulunması, ve sadece şirketin yönetim kurulundan ve hissedarları gibi daha üst düzey aktörler tarafından talimat alıyor veya denetlenebilir olması beklenmektedir. 

S
L-1B vizesine ilişkin uzmanlık pozisyonunun niteliği nasıl değerlendirilir?
CBu kişiler, şirkette herhangi bir pozisyonda çalışıyor olabilir. Ancak zamanla elde edilmiş tecrübesine istinaden ortalama bir çalışandan daha fazla ve şirkete mahsus olan, ilave ticari bilgilere sahip olması beklenir.
S
Bir şirkette kaç kişi L-1B statüsünde çalışabilir?
CBu konuda belirli bir rakam bulunmamaktadır.
S
L vizesi sürem doldu. Türkiye’ye dönmek zorunda mıyım?
CL1 vizesi, çift niyete “dual intent” izin verir. L1 başvuru sahiplerinin, iş sözleşmesi veya vize süresi dolunca Türkiye’ye döneceğini ispatlama yükümlülükleri bulunmamaktadır. 
S
Türkiye’deki şirketim için Amerika’da yeni bir birim açmak istiyorum. L-1 vizesi uygun mu?
CEvet. Ancak yeni bir birim (şirket) açmak için Amerika’ya transfer edilen yönetici, müdür veya uzman personel, L-1 vizesi kapsamında sadece 1 yıl çalışma hakkına sahiptir. 

Bir yıl, deneme amaçlıdır. ABD Göçmenlik Merkezi, ABD’deki şirketin faaliyetlerini bir yıl sonunda detaylı bir değerlendirmeden geçirdikten sonra çalışanların vizesini 2 yıl uzatmaya karar verebilir.

S
L vizem var. Eşim Amerika’da çalışabilir mi?
CEvet. Eşler için L2 vizesine başvuru yapılmalıdır. 
S
L vizem var.  Çocuğum Amerika’da yanımda kalabilir mi?
CEvet. 21 yaş altındaki evlenmemiş çocuklar için L2 vizesine başvuru yapılmalıdır. L2 vizesi kapsamında, çocuklar ehliyet alabilir, banka hesabı açabilir, akademik eğitim amacıyla bir üniversiteye kayıt yapabilir.
S
L1 Blanket Dilekçesi nedir?
CAmerika’ya çalışan transferine ihtiyaç duyan şirketin yeteri kadar büyüklükte olması ve düzenli olarak çalışan transferine ihtiyaç duyabilecek olması halinde, Blanket L statüsüne başvurulabilir. Bu statü kapsamında, çalışan transferleri için doğrudan Konsolosluk üzerinden başvurulabilir.
S
L1 Blanket Statüsü ne kadar sürelidir?
CL1 Blanket Dilekçesi, süresi 3 yıldır. Ancak işveren ihtiyaç duydukça uzatılabilir. Uzatma işleminin, dilekçe süresi bitmeden yapılması gereklidir. Aksi halde, 3 yıl boyunca yeniden L1 Blanket Dilekçesi sunamaz. Bunun yerine, sadece bireysel dilekçe sunabilir.
S
L1 vizeden Yeşil Karta geçiş mümkün mü?
CEvet. L vizesi sonrası Yeşil Kart başvurusu Form I-40 doldurularak, statü değişikliği, istihdam, aile birleşimi gibi yollar üzerinden yapılabilir.